AMSTERDAM – Ik was nog nooit in de Hermitage in Amsterdam geweest. Het stond al lang op mijn lijstje, maar het kwam er simpelweg niet van. Toen ik de aankondiging van de expositie Hollandse Meesters in de Hermitage zag, wist ik genoeg. Daar moet ik naar toe, als fotograaf! Voor het eerst zijn vele topstukken uit de beroemde collectie in St. Petersburg naar Amsterdam gehaald. Maar liefst 63 schilderijen van 50 schilders, zoals Rembrandt en Gerard Dou, in de Hermitage te zien, dat gebeurt bijna nooit.

Tussen de sneeuw en hagelbuien door komen we op een zaterdag aan bij de Hermitage op de Amstel. Online al tickets gekocht, dat scheelt weer een rij. Tussen 14.00 en 14.15 uur mogen we naar binnen. Gelijk een audiotour genomen, dan steek je veel meer op dan zelf langs de schilderijen schuiven.

Bij een flink aantal schilderijen kun je kiezen of je Geert Mak wil horen praten of Jan Six. Ontzettend leuke en leerzame verhalen om naar te luisteren. Je waant je bijna in die tijd of verliest jezelf in het schilderij, helemaal als Jan je de opdracht geeft om met je neus bovenop het schilderij te gaan staan.

Door de afgestemde entreetijden verspreiden de bezoekers zich over de diverse ruimtes, waardoor je geen Rijksmuseum-taferelen krijgt. Ieder schilderij kunnen we uitgebreid bewonderen. En dat doen we ook. Want ze zijn stuk voor stuk zo ontzettend mooi. Je kunt de stof van de jurken en mantels bijna aanraken, je ruikt de dieren in de schilderijen van, je hoort de oude man geschilderd door Rembrandt denken en je voelt de zonnestralen die de schilderijen in schijnen. Hoe hebben deze schilders in die tijd deze meesterwerken kunnen maken? Zonder video, zonder fotografie? Hoe schilder je een bonte verzameling wilde dieren zo natuurgetrouw na? Je snapt er niks van en de bewondering wordt alleen maar groter voor deze Hollandse meesters.

Na ongeveer drie uur merk ik dat ik al het moois niet meer goed kan opnemen. We naderen ook het einde van de expositie. Ik snap nooit hoe mensen een hele dag in een museum kunnen vertoeven. Je hersens zijn verzadigd op een een gegeven moment. Tijd om een warm kroegje op de Amstel op te zoeken voor een lekker glas wijn met een hapje erbij!

De expositie is nog tot en met 27 mei te zien in de Hermitage Amsterdam. Echt, ga het zien! Hier meer info: www.hermitage.nl

(De foto’s zijn met de iPhone gemaakt.)