De geboorte van een tweeling fotograferen. Dat stond al een tijd op mijn verlanglijst. Toen ik in contact kwam met Nienke, zwanger van een tweeling, was ik dan ook dolblij met het vooruitzicht een tweeling te mogen fotograferen in september. Want Nienke en haar man Jarno wilden niets liever dan dat ik daar bij zou zijn. Half juli spraken we in Amsterdam af voor een kennismakingsgesprek.

Nienke en Jarno uit Zwolle zijn al de trotse ouders van Amélie en nu in verwachting van een tweeling. Een enorme verrassing, want tweelingen komen niet echt in beide families voor. Nienke is begin oktober uitgerekend, maar de verwachting is, omdat het een eeneiige tweeling is, dat zij half september zal bevallen. Later geeft de gynaecoloog ook aan dat bij 37 weken ze haar willen inleiden in verband met mogelijke complicaties die daarna zouden kunnen optreden.

De weken daarna is het stil, tot ik op 21 augustus een appje krijg van Nienke dat bij controle TTS is geconstateerd wat staat voor Tweeling Transfusie Syndroom. De ene baby snoept als het ware van de ander, waardoor er 1 baby niet meer groeit en de ander des te meer. Het is niet meteen levensgevaarlijk, laat Nienke weten, maar de artsen gaan overleggen wat te doen.

Teleurstelling

Later belt Jarno mij en vertelt dat Nienke wordt opgenomen in het ziekenhuis. De verwachting is dat de kindjes dit weekend gehaald gaan worden. Nienke is hier erg verdrietig over en gespannen. Helemaal omdat niet zeker is dat ik mee de OK op mag. We overleggen wat we zullen doen, want het is niet de bedoeling dat Nienke er nu nog meer stress bij krijgt. Nienke wil de eventuele teleurstelling dat ik niet mee mag liever nu al uitsluiten en we besluiten daarom dat ik niet die kant op kom. Dat geeft haar nu al meer rust, dat ze weet waar ze aan toe is. Hoe spijtig ook, want ze had zich zo verheugd op de geboortefoto’s.

Ik spreek gelijk met ze af dat ik in de week na de bevalling, als alles rustig is, langskom voor een familiereportage in het ziekenhuis. En daar verheugen Nienke en Jarno zich nu al op. Op zaterdag 22 augustus krijg ik een appje van Nienke dat Roos en Juliët zijn geboren om 16.00 uur. Ze wegen 1495 en 1725 gram en doen het supergoed. Wat een prachtig nieuws, ik verheug me nu al op de reportage. Helemaal als ze hele lieve foto’s van de twee meisjes stuurt. Nienke mag na een week al naar huis en de meiden doen het prima. Tijd dus voor de fotoreportage.

Familiekamer

Ik spreek de week later op zondag met ze af in het ziekenhuis. De meiden zijn als ik aankom, net van de monitor af en liggen op een familiekamer. Amélie loopt als een trotse zus achter haar ouders aan en is superlief voor haar zusjes. Ze geeft haar zusjes kusjes en aait ze over hun hoofd. Voor de foto’s wordt Amélie met wat chocolade ‘omgekocht’, waar de kleine dondersteen dankbaar gebruik van maakt. Voor chocolade doet ze alles! De tweeling doet het erg goed en ziet er al helemaal niet meer zo klein uit. Ik schiet de ene na de andere foto, als de kleintjes de fles krijgen en bij opa en oma op schoot zitten. Wat een mooi gezin.

We praten nog na over het verloop van de bevalling, die we ons anders hadden voorgesteld. Maar het is goed zo. Soms lopen dingen nu eenmaal anders in het leven en uiteindelijk gaat het erom dat je dat doet, waar je je goed bij voelt. Ik ben dankbaar dat ik dit mooie gezin alsnog op de foto heb mogen zetten.

Lieve Nienke, Jarno, Amélie, Roos en Juliët, ik wens jullie alle geluk toe!

Liefs Sandra

Sandrinos Fotografie

Voor geboortefotografie is er een aparte website, te vinden op: www.sandrinosgeboortefotografie.nl